Ympning - Östra Blekinge Biodlarförening

Go to content

Main menu:

Ympning

Artiklar

Ympning av honung
Insänd av Göran Peterson 2010-07-18

Förbered en ymp enligt följande:
0,1 kg (10%) kristalliserad honung,
(ev gammal ymp)
0,9 kg (90%) Nyslungad honung, 20-25°C.

-   Rör ner den nyslungade honungen, lite i taget, med el-visp och degkrokar, tills allt är blandat.
-   Sätt ner en termometer, och täck med plastfilm. Ställ in i kyl, 5 - 8°C.
-   Då blandningen kommit ner till +10°C röres den kraftigt med el-visp och degkrokar till dess att allt är väl blandat. Om du inte har en termometer, och har problem att bestämma när blandningen kommit ner till +10°C kan Du röra flera gånger med någon timmes mellanrum. (Jag brukar alltid kolla med termometer).
-   Därefter röres var 8:e timma tills ympen ändrar konsistens och blir smidig, (liknar en salva). Då är den klar att användas. Detta kan ta några dagar, men det går fortare om levande ymp användes till start. När Du tror ympen är klar, rör minst ett dygn till, till dess Du lärt hur den skall se ut, ympa sedan.
-   Ympen håller ca 4 veckor i kylen, och räcker till 3 st satser nyslungat på vardera 50 kg. (3 x 0,3 kg) kvar blir 0,1 kg att göra ny ymp av. (Du kan givetvis ändra och göra större eller mindre sats ymp åt gången, bara proportionerna behålles)
-   Frys överbliven ymp till startkultur nästa år.


YMPNING:
-   Nyslungad VÄL SKUMMAD honung, med en temperatur på 25 - 27°C.
-   Palla upp kärlet för att undvika kyla underifrån.
-   Väg upp ymp motsvarande 0,5 - 0,7% av total vikt. I fjor tog jag 0,6%, den blev enligt min smak helt perfekt, och gav 99 poäng i bedömningen. (Du kan gå ner till 0,4% om ympen är av högsta kvalitet, här kommer Din personliga smak in. Pröva vad som passar Dig.)
-   Rör ner nyslungad honung i ympen tills volymen minst dubblats. (Numera FYR-dubblar jag, dvs 3 delar nyslungad till en del ymp. Resultatet brukar vara helt perfekt!)
-   Rör ner den spädda ympen i honungen med en lågvarvig kraftig borrmaskin. En vanlig hobbymaskin duger inte, den bränner garanterat till skrot. Jag har hittat en maskin på Bauhaus som verkar bra, avsedd för att blanda betong och bruk. Enda felet är priset, men när jag blir rik skall jag köpa den. Till omrörare har jag svetsat en rostfri Ø12 mm axel, bockad till en triangel med sidan 125 mm, på den ena triangelspetsen har jag svetsat fast en likadan axel som jag fäster i borrmaskinen. Tänk på att när ympen är väl inblandad, så tappa ut lite honung genom tappkranen, och häll tillbaka i kärlet. Blanda ner detta också. annars kommer inte första burken att vara ympad!
-   Tappa efter 0,5 - 1 tim (2002 slungning 2 fikade jag 2 tim innan jag tappade, blev ok)
-   ställ burkarna i 18 - 22°C, (en del biodlare föredrar 16 - 18°C, men jag tycker att det ger för små kristaller, strukturen på honungen går förlorad. Pröva Dig fram). Klara efter något dygn. Tänk på att inte luta burkarna om Du flyttar dem, det ser inte vackert ut på glasväggen, honungen är fortfarande flytande.

OBS temperaturen skall vara jämn. Lägre temp ger finare kristaller. För snabb tempsänkning kan göra att honungen släpper från glaset.

________________________________________


Det lät väl enkelt. Men följ instruktionen noga om Du prövar på min variant, vänta inte för länge med tappningen, kristalliseringen går snabbt när den sätter igång!!!....   och, jag garanterar inget allt sker på egen risk, så skyll inte på mej om något skulle gå snett, men varför skulle det inte fungera för Dej oxå.
LYCKA TILL.


Back to content | Back to main menu