Drottningodling - Östra Blekinge Biodlarförening

Go to content

Main menu:

Drottningodling

Artiklar

Drottningodling juni 2011

Söndagen den 5e juni påbörjades årets drottningodling i föreningen.
Odlingen kommer att ske med "snabbkokarmetoden"
En snabbkokarlåda med plats för tre ramar med nektar och pollen används. Dessutom finns plats till odlingsramen i mitten med en plåt på varje sida som skiljer odlingsramen från de övriga när den sätts ner i snabbkokaren.

Arbetet började på morgonen då tre ramar med pollen och nektar valdes ut från det samhälle där drottningodlingen ska ske.

Snabbkokaren är laddad med två av de tre ramarna.
En del extra bin från samhället skakas också ner i kokaren.
Nu ska lådan stå i ca 3 timmar, för att bina ska känna sej drottninglösa och gärna tar hand om de larver som kommer att tillsättas med odlingsramen.
I odlingssamhället gör man iordning en skattlåda med ramar fria från ägg och med spärrgaller under. I den ska odlingsramen placeras om ett dygn när larverna har blivit antagna och tillverkning av drottningceller har påbörjats i snabbkokaren.

Vid elvatiden var det dags att leta rätt på en ram med lagom stora larver. Det får inte vara ägg, (fjärde dagen efter läggning blir äggen larver) och inte heller för stora, över 2mm. Då kan det vara för sent att ändra larvens utveckling från arbetsbi till drottning.

Rune använder en kniv för att göra cellerna grundare så att det blir lättare att komma åt larverna.

Med omlarvningsnålen flyttar man över larven till cellkoppen på listen. Två lister med vardera 12 cellkoppar sätts in i odlingsramen.

Såg någon vart larven tog vägen?
(Det var efter en lite omild behandlig av en kinesisk omlarvningsnål som den föll isär och vi fick leta efter en försvunnen fjäder)

Omlarvningen är nu klar.
Odlingsramen med de 24 cellkopparna sitter i snabbkokaren och de två plåtarna tas bort.
Bina i snabbkokaren har surrat högljutt i saknad av sin drottning, tystnar så snart de kommer åt de nya larverna och börjar genast arbetet med att tillverka nya drottningar.
Nu får bina jobba på i ett dygn, därefter flyttas odlingsram och bin över till den tidigare förberedda skattlådan i odlingssamhället.

Vid södagsträffen den 12 juni fick de som inte hade egna parningskassetter låna av de som hade och det bestämdes att vi skulle träffas torsdagen den 16 juni för att sätta in drottningarna i kassetterna.

Torsdagen den 16 juni träffades vi med preparerade kassetter vid bistugan. Bina i kassetterna togs från våra egna bigårdar och mängden bin i varje kassett skall vara ca 1 kaffekopp. Det är viktigt att inga drönare kommer med. Därför är det lämpligt att ta bin från en skattlåda. Några "badar" sina bin för att lättare kunna samla ihop en lämplig mängd. Man skakar då ner bin i en vattenfylld balja och fångar sedan upp dem med ett durkslag. Man kan även skaka av ramar på ett kuptak och skrapa ner bina med ett vykort (Runes tips) Bina behöver även foder i kassetten. Det kan man blanda av socker, lite honung och eventuellt lite vatten till en inte alltför lös deg. Minst 3 timmar innan drottningtillsättningen bör man göra iordning kassetten för att bina i den skall känna sej drottninglösa.
Bilden till höger visar hur odlingsramen med de inburade drottningarna lyfts upp ur modersamhället.

16 larver blev antagna av samhället och lika många drottningceller blev tillverkade.
På torsdagen hade 4 st krupit ur sina celler, en var död.
De övriga kommer att krypa ut inom något dygn.
Nu kommer kassetterna att sättas i små hus i någon bigård eller på en parningsstation. När drottningen är parad och man kan se att hon lagt ägg i kassetten, kan man tillsätta henne till ett annat samhälle.
Bilden..Bertil flyttar över en utkrupen drottning till en parningskassett.

Back to content | Back to main menu